Mädarõigas

Aed-Mädarõikal ehk Piprajuurel on kõik taime osad sõõdavad – juur, varred, lehed. Mädarõika juurtes on sinepiõli, C-, B1-, B3-, B9-, PP-vitamiine, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, rauda, karotiini, fütontsiide, mis takistavad vähirakkude kasvu. Mädarõigas sisaldab allilefürozotiotsiaanhapet, mis hävitab organismist kõik kahjulikud MIKROOBID ja BAKTERID, on antiseptiline, parandab NÄÄRMETE tööd, aitab SOOLESTIKU atoonia ja SAPIPÕIE haiguste korral, kuseeritust soodustav, STENOKARDIA, SÜDAME-veresoonkonna haigused, TURSED, VESITÕBI, KAARIES, PIDALITÕBI, SKORBUUDIVASTANE, VÄHI vastane.


Mädarõika värske MAHL sisaldab suures koguses lüsosüümi, valkainet, mis lahustab mikroobide kesta ja loob barjääri mikroobide edasisele sissetungimisele. Mahl toniseerib, tõstab söögiisu, vaimne ja füüsiline ülepinge, aneemia, avitaminoos, menstruatsiooni viivitused, parandab seedimist ja verevarustust, laiendab neerude veresooni, võtab TURSED maha, lahustab SAPIPÕIEKIVE, ravib PODAGRAT, REUMAT, VEENIPÕLETIKKE. Seega saab mädarõigas kätte kõikjalt mikroobid ja bakterid.


Mädarõika MAHLA kasutada lahjendatult sidrunimahlaga või veega. Tavaliselt kasutatakase pudruna lisades sellele sidrunimahla: 150gr mädarõika pudrule 2-3 sidruni mahl. Saadud segu tarvitada tühja kõhu peale 2x päevas ½ tl. Selline segu ei ärrita neerusid, sapipõit ja seedetrakti limaskesta.


MAHLA, PUTRU ja veega ekstrakte mädarõikast kasutatakse loputamiseks mikroobivastase vahendina suuõõne ja kurgu põletikuliste haiguste korral. EKSTRAKTI valmistamiseks võtta 1spl riivitud juurt, valada peale 1 klaas keevat vett, lasta seista 30min suletud nõus, kurnata. Seda kasutatakase söögiisu tõstmiseks 1spl kaupa, 30min enne sööki.


Kui on ANGIIN, MANDLIPÕLETIK, GRIPP, KÕRIPÕLETIK, SUUPÕLETIK, HAMBAVALU või mingi muu PÕLETIK KURGUS või SUUS – loputage mädarõika-vee estraktiga, määrida mahlaga või teha kompress.

Kataraalne ANGIIN, STOMATIIT, MÄDASED HAAVAD, SISSELÕIKED (pesemiseks) – 1spl peenestatud mädarõika juuretele valada 2 klaasi keevat vett. Lasta seista 1 tund, kurnata. Loputada kurku ja suud 3-4 korda päevas või pesta kahjustatud naha piirkondi.

KROONILINE NOHU – mädarõika puder segada 2 sidruni mahlaga. Tarvitada ½ tl kaupa 2x päevas pool tundi enne sööki. Võib tekkida pisaratevool, hilje kaob see koos nohuga.

HÄÄL ÄRA – lõigata metspähkli suurune tükike mädarõigast, valada peale 1/3 klaasi keevat vett. Lasta seista 20min, lisada suhkrut, tarvitada päeva jooksul, hoida kurgus.

HAMBAVALU – mädarõika pudru kompress otse põsele või määrida mahlaga,  kus hammas valutab ja kannatage natuke – valu mõõdub.

Tugev KÖHA – võrdses koguses peeneks hakitud või riivitud mädarõika segu meega või suhkruga. Tarvitada 1tl 2-3 korda päevas. Segada rõika- või porgandimahla piima või meejoogiga (1:1), võtta 1spl 6x päevas. Võib asetada ka mädarõika lehed ööseks (võib ka päeval) talla alla soki sisse.

BRONHIIT ja ASTMA – riivida võrdsetes kogustes mädarõigast ja kartulit, lisada 1spl. mett ja määrida ühtlase kihina marlile, ms on eelnevalt asetatud rinnale. Katta pärgamentpaberiga, sooja tekiga ja hoida 30-40 min. Protseduuri korrata mitme päeva jooksul. Sama retsept ravib ka RADIKULIITI. BRONHIAALASTMA – võrdses koguses puder ja mesi, võtta 1tl kaupa 2x päevas enne hommikusööki ja enne õhtusööki. ASTMA – riivida 150gr mädarõigast koos koorega. Lisada 2-he sidruni mahl. Võtta sisse 1spl kaupa hommikul tühja kõhu peale.

Kui olete KÜLMETUNUD, läbi KÜLMUNUD, LÄBIMÄRG, KÜLMETUSE lähenemist – asetage riivitud mädarõika kompress kaelale tagant. Samaaegselt soojendada rinda äädika ja kampriõli segu kompressiga.

KÕRVAPÕLETIK – tilgutage kõrva 1 – 2 tilka ekstrakti. Mädane põletik – 2 tilga kaupa mädarõika mahla segatuna veega.

PÕSEKOOPAPÕLETIK – riivida mädarõika juurt pool klaasi segada 2-3 sidruni mahlaga. Hommikul ja õhtul pool tundi enne söömist või joomist. Mädarõika kompress meresoolaga. Tampoonid põsekoopaurgete piirkonda panemiseks – marliside 5-6 kordselt kokku panna, tehes väiksesd tampoonid, immutada need mädarõika mahla ja eelsoojendatud taimeõli segus vahekorras 1:1. Asetada põsekoopaurgete piirkonda, katta kilega ja eelsoojendatud soolakotikesega. Mähiseid teha täiskasvanutele  3-4 korda päevas 1 tund. Lastele – 30-40 min.

HAIMORIIT (ülalõualuu-urke põletik), nohujärgne krooniline põletik – riivida mädarõika juur 30g, lisada 1 sidruni mahl. Saadud mass segada, panna kaanega purki, külmkappi. Tarvitada hommikul tühja kõhuga 1tl suus kaua närides. Tund peale mädarõika tarvitamist juua 1 klaas värsket kapsa või porganid-peedi mahla ja 2-3 tunni pärast süüa hommikusöök. Vaadata üle ka toidumenüü.Ravi jätkata niikaua, kui ninast hakkab erituma lima ja mäda. Umbes nädala pärast on põsekoopad ja ninaõõs puhastunud.

LIMA VÄLJUTAJA – 150gr riivitud mädarõigast ja 2-3 sidruni mahl. Segu tarvitada 1/2 tl kaupa 2x päevas, hommikul tühja kõhuga ja enne lõunasööki.Üle nädala segu ei säili külmkapis!

HÜPERTOONIA – 1 klaasi kaupa mädarõika ja porgandi mahla, lisada 1 sidruni mahl ja 1 klaas mett. Segada hoolikalt puust lusikaga emaileeritud nõus ja tarvitada 1spl. 3 korda päevas 1 tund enne sööki ja 2-3 tundi peale sööki. Veel mõned retseptid :Porgandimahl  200ml, Peedimahl 200ml, Mädarõikamahl 100ml, Sindrunimahl 150ml, Mesi 300g. Mahlad segada ja lisada mesi. Segada kõik hoolega puulusikaga läbi, panna tumedasse klaasist nõusse ning külmikusse. Tarvitada 1spl 3 korda päevas pool tundi enne või 2 tundi peale sööki. Väiksem kogus retsepti segu – 1spl mett, 1spl peedimahla, 1spl porgandimahla, 1klaas mädarõika mahla (riivitud mädarõigast lasta seista vees 36 tunni jooksul), 1 sidruni mahl. Kõik segada, tarvitada 1spl kaupa 2x päevas 1 tund enne sööki. Ravikuur – 1,5 kuud. Veel üks retsept: segada 1 klaasi kaupa porgandi mahla, mädarõika mahla ja mett 1 sidruni mahlaga. Segu säilitada klaasist purgis tihedalt suletud kaane all jahedas kohas. Tarvitada 1-2 tl kaupa 3x ööpäevas 1 tund enne sööki või 2-3 tundi peale söömist.

PEAVALU – mädarõika pudru kompress läbi rätiku kuklale.

HERPES (genitaalne, nii sees- kui väljapool) – võtta võrdses koguses kibedat kaunpipart ja aedmädarõika juurt. Lasta läbi hakklihamasina. Pipart seemnetest puhastada ei ole vaja. Võtta 1 liitrine purk ja täita see pipra ja mädarõika seguga nii, et purk oleks täidetud natuke üle poole. Valada segule tavalist viina kuni täispurgini, asetada kaheks nädalaks pimedasse, kurnata läbi marli. Tarvitada 1spl kaupa hommikul ja õhtul 15min enne sööki. Segu võib lahjendada 0,5 klaasi veega, kes ei kannata puhtalt võtta ja juua peale kaks-kolm lonksu vett. Juua on raske, aga on vaja. Tarvitada kuni segu saab otsa. Paranemine võib saabuda juba poole koguse tarvitamisel. Selle tunnuseks on ühekordne valutu eritis kuseteede kanali kaudu. Sellist herpest nimetatakse ka AIDS-i onupojaks, seega soovitus ka aidsihaigetele, et IMMUUNSÜSTEEMI taastada, suurendades ühekordset doosi kuni 2spl.-ni.

Valud RISTLUUDES, LIHASTES, LIIGESTES, RADIKULIIT, PODAGRA – hõõruda mädarõika pudruga või pudru kompress, eelpool nimetatud. Pudru võib asendada värske mahlaga.

REUMATISMI ja LUUVALUDE, LIHASTE ja RADIKULIIDI valude puhul võib valuvaigistavat efekti saada, kui segada mädarõigast pooleks denaturaadiga.

RADIKULIIT, OSTEOHONDROOS, REUMATISM, PODAGRA, NEURALGIA, PEAVALU – võrdses koguses mädarõika puder ja õunapuder, segada ja aseta koogina haigele kohale 20min. Võib kasutada ka tinktuuri ja salvi. NASTOIKA: peenestada 50gr juuri, valada peale 200gr viina, lasta seista 3 päeva. Välispidiselt – marlile õhuke nastoika kiht, hoida enne magama minemist kompress ristluudel 10-15min. NASTOIKA mädarõika mahla ja piiritusega, lasta seista nädal, kasutada sisse hõõrumiseks, kui segu kõrvetab võib valmistada SALVI – mahla-piirituse segule lisada 3spl mett, natuke hapukoort ja kastoorõli. Mädarõika MAHLA võib segada ka kreemidega – kummeli-, lanoliini-, lastekreemi jne.

LUUSTIKU- ja LIHASTEHAIGUSED – riivida 300gr mädarõigast ja toorest kartulit. Segada, lisada 1spl mett. Saadud segu asetada sõrmepaksuse kuulina rasvaga määritud haigele kohale, katta kilega, mässida villase sisse. Hoida peal vähemalt 1 tund.

LIIGESEVALUD, SOOLADE LADESTUMINE – 1kg mädarõika juuri lasta läbi hakklihamasina, valada peale 4 liitrit vett, keeta 5min, kurnata, jahutada toatemperatuurini ja lisada pool kilo mett. Juua 1 klaas päevas, kuni ravimi lõppemiseni. Ravikuur – 2 korda aastas, kevadel ja sügisel.

KIVID NEERUDES ja KUSEPÕIES – mädarõika mahl, õhtul ja hommikul.

Nakkuslik HEPATIIT, MAKSAHAIGUSED – 1kg mädarõika putru, lasta seista 4 liitris keevas vees 1-2 tundi, kurnata. Tarvitada 1/3 klaasi kaupa 3 korda päevas. Ekstraktile võib lisada natuke suhkrut või mett. Juure mahl meega või suhkruga.

ISU PUUDUS – pool tundi enne sööki 7 tl riivitud mädarõigast meega, võib ka leiva peale määrida.

USSNUGILISED, LAMBLIAD – süüa puhast riivitud mädarõigast.

VANAD MÄDASED HAAVAD, HAAVANDID – puhastamiseks, parandamiseks – asetada haavale mädarõika juure pudruga sidemed. Kui side on kuivanud, siis vahetada. Võib kasutada ja värsket mahla.

TEDRETÄPID, PIGMENDILAIGUD, PÄEVITUS – 50g riivitud mädarõikale valage 250g lauaäädikat ja asetage tihedalt suletud korgiga pudel pimedasse, jahedasse kohta 2 nädalaks, kurnata ja lisada 1,5 liitrit vett. Vedelikuga hõõruda nägu hommikul ja õhtul. Võib valmistada ka mädarõika ekstrakt viinaga või puhast mahla.

NÄRTSINUD ja SUUREPOORILINE NAHK – võrdsetes kogustes mädarõika puder ja riivitud õun, näomaskina 5-10 min.

VISTRIKUD – mädarõika mask hapukoorega 5-10 min.

STENOKARDIA, ISHEEMIA, SÜDAME-VERESOONTE haigused – 1tl riivitud mädarõigast, lisada natuke mett, et saab 1spl. Tarvitada tühja kõhu peale 1 tund enne hommikusööki. Ravikuur kuni 30 päeva. Kui on ebameeldivad aistingud, siis vähendada kogust ja tasapidi viia 1tl-ni. Viia läbi 5-6 kuuajalist ravikuuri 3 aasta jooksul.

ATEROSKLEROOS – mädarõika tõmmis – 100gr juuri riivida, peale valada 1 liiter keevat vett, kuumutada kaane all nõrgal keemisel 20min. Jahuta, kurna, tarvita poole klaasi kaupa enne sööki 3x päevas. Sarnase toimega segu – riivitud juur 1spl lisada 1 klaasile hapukoorele, tarvita 1spl 3x päevas enne sööki. Säilib hästi külmkapis.

REUMA – Porgandimahl 200ml, Peedimahl 200ml, Mädarõikamahl  50ml, Sidrunimahl 50ml, mesi 200g. Kõik segada läbi. Sisse võtta 1spl 3 korda päevas kahe kuu jooksul.

KUKEKANNUS, VALUD TALLALE TOETUMISEL, LUUÜMBRISE PÕLETIK, PEHMETE KUDEDE PÕLETIK, KANNAKÕÕLUSE PÕLETIK – tald määrida glütseriiniga ja panna mädarõika pudru kompress ööseks.

Ühe inimese (meesterahvas) lugu, kuidas ta ravis ATEROSKLEROOSI – Tal olid lisaks veel PEAVALUD, KOHIN KÕRVADES. Ta otsustas muutatoitumist, lisada jalutuskäigud ja võimlemine. Ta alustas veresoonte puhastamisega mädarõikaga, mis osutus efektiivseks. Ravimi valmistamiseks on vaja 2 liitrine termos, 100g viina ja mädarõigast. Mädarõika juured puhastada ning riivida. Putru peab saama 800g. Puder panna termosesse ja valada peale 1 liiter keevat vett. Lasta seista öö läbi. Hommikul kurnata ja lisada juurde 100g viina. Segada ja asetada külmkappi. Tarvitada 1spl. 3 korda päevas, kuni otsa saab. See on üks ravikuur.Ta tegi läbi mitu ravikuuri - peavalud kadusid, kõrvakohin on unustatud ja reipus tagasi.

Mädarõigas kaitseb ka toitu bakterite eest, tänu lenduvatele ainetele –fütotsiidid. Puistata peenestatud mädarõika juurega üle, et vältida riknemist.

NB! Jälgida, et ei tekiks liigsel kasutusel mao ja soolestiku limaskestade ärritust! Neeruhaiguste korral peaks ka ettevaatlikum olema!