VITAMIIN A (Retinoidid) - hoolitseb välimuse eest.

On vajalik: nägemisprotsessis, limaskestade epiteeli ning naharakkude arengus, kõhre ja luuukoe(ka hammaste) arengu/kasvu regulatsioonis, embrüo ja noore organismi rakkude normaalseks arenguks, platsenta ja spermatosoidide aregnuks.

Vit. A osaleb maomahla sekretsiooni regulatsioonis, neerupealsete ja kõhunäärme talitluses.

Vit. A on antioksüdantse ning antikantserogeense toimega. Defitsiidi tunnused: nägemishäire hämaruses(kanapimedus), lima produktsioonihäire, kuivsilmsus, kseroftalmia, infektsioonitundlikkus, pimedaks jäämine, naha kuivus, naha vananenud välimus ehk naha keratomalaatsia. Luukoe, rakkude kasvuhäired, arenguhäired platsental.

Vit. A defitsiit põhjustab C-vit.defitsiidi tekke. Vit. A imendumise ja salvestamise häired on tüüpilised jämesoole haavandite, maksa tsirroosi ja sapijuhade sulgumise puhul. Vit. A defitsiidi teke on reaalne pnumoonia, hingamisteede infektsioonide, kroonilise nefriidi, hüpertüroidismi korral.

A-vit. oskuslik manustamine on abiks ravil alkoholismi, gastriidi, dermatiidi, akne, lihaste düstroofia, tuberkoloosi, astma, allergia, hepatiidi, kollatõve, artriidi, rinnaangiini, diabeedi, glaukoomi, meningiidi, hemofiilia, osteomalaatsia, reumatoidartriit.

A-vit. kasutatakse koos B grupi, vit. E, vit. C,vit. D ja foolhappega. Täiskasvanule - 1,5mg päevas. Silmadega koormava töö puhul - 2,5 - 3mg päevas.

NB! Vit. A imendumist häirivad raske kehaline töö, raud, liigne alkohol, kohv, mineraalõlid, nitraadid, fenobarbitaal prednisoloon ja kortisoon.
A-vit.preparaadi täielik imendumine teostub 3 -5 tunni jooksul.