Raud - kilp kehvveresuse vastu

¤ Tugevdades immuunsust, aitab see meil vältida nakkusi ning teeb meid tugevaks ja töövõimeliseks. Rauast oleneb normaalne vereloome.

¤ 65% meie organismis leiduvast rauast kuulub kõigile elunditele ja kudedele hapnikku transportivate punaste vereliblede koostisse.

¤ Paljude ensüümide ja valkude, sealhulgas lihaste müoglobiini koostisosana aitab see luua kudedes hapnikuvarusid ning võimaldab rakkudel hingata.

¤ Rauavaeguse tunnused - koormuse talumise võime vähenenud, peale füüsilist tööd-treeningut klopib süda, nagu tahaks rinnust välja hüpata ning matab hinge.

¤ Tühiste asjade pärast närveerite, unetus, peavalu, silmade ees läheb aeg-ajalt mustaks või hõljuvad täpid, käed ja jalad muutuvad tuimaks, külmetushaigused kipuvad kallale, nahk on kollakas ja kuiv, küüned on haprad.

¤ Meestele 10mg rauda päevas. Kes töötavad hapnikupuuduses või vereloomet kahjustavate ainetega (bensiin,aniliin,seatina jne.) peaksid saama 1,5-2 x rohkem.

¤ Naistele päevanorm 15-18mg. Menstruatsioonile järgnevale nädalale 15-250mg rauda, vastasel korral võib neil 40-50 eluaastaks tekkida aneemia. Verega koos kaob rauda organismist 15-250mg.

¤ Raseduse ajal 20mg, imetamise ajal 15mg.