ROOTSIROHI

Materjal on võetud raamatust 1991.a.‘’ TERVIS JUMALA  APTEEGIST ‘’ Maria Treben

Müügil on ka valmis Rootsirohu segud, väike ja suur rootsirohi (hõbedane pakend).

TÄHELEPANUVÄÄRSET  ROOTSIROHUST

  Rootsirohi pole oma nime saanud ravimtaimede järgi, mis kasvavad Rootsis, vaid retsepti järgi, mille mõtles välja rootsi arst dr. Samst. Seda ravimtaimeessentsi nimetatakse ka elueliksiiriks, sest tihti võib imestada, kui erinevate haiguste puhul ja kui ruttu ta mõjub. Sellepärast ei tohiks rootsirohi puududa ühestki koduapteegist ja peaks alati käepärast olema.

Olen vaadanud ringi apteekides ja leidnud 2 sorti rootsirohtu: suurt ja väikest. Austrias valmistatakse erinevate koostisosadega ja erinevates kaaluvahekordades. Harilikult retsepti teada ei anta, see on apteegi saladus. Saksamaal saab rootsirohtu Schwedenjörgi  (Rootsijörgi) ja Crancampo nime all. Annan Teile siinkohal mõlema rootsirohu retsepti, et saaksite komponente ka eraldi osta.

SUUR ROOTSIROHI:

26 gr.   Aaloed                                                                 2 gr. Tedremaranat

18 gr.  Rabarbrit                                                             2 gr. Kopranõret

18 gr.  Teriakki                                                                5 gr. Lehisekäsna

13 gr.  Mürri                                                                     2 gr. Safranit

9 gr.  Ussipujujuurt                                                        2 gr. Muskaadiõisi

7 gr. Diotöm                                                                     2 gr. Sennalehti

5 gr. Terra sigulata fer.                                                  18 gr. Kalmusejuurt

7 gr.  Emajuurt                                                                35 gr. Muskaatpähkleid

7 gr.  Kikkaputkejuurt                                                       ----------------------------------------

4 gr.  Keelikurohtu                                                         54 gr. Kristalliseerunud suhkrut

2 gr. Kamprit                                                                   12 gr. Puhast suhkrut

  2 viimast komponenti lisatakse juba filtreeritud  rootsirohule. Ühte osasse ärge lisage neid üldse, kui tahate rootsirohtu ka välispidiselt kasutada ( näit. Haavade raviks ).

VÄIKE ROOTSIROHI:

20 gr.  Aaloed                                                                   10 gr. Kikkaputkejuurt

10 gr.  Mürri                                                                      10 gr. Kamprit

2 gr.  Safranit                                                                    10 gr. Ussipujujuurt

10 gr.  Sennalehti                                                             10 gr. Teriakki

10 gr.  Keelikurohtu        

SUURE ROOTSIROHU VALMISTAMINE:

1.viis: taimedest teha pulber, kallata pudelisse ja valada peale 1  1 /4 liitrit nisuviina (vähemalt 40 %). Päeva jooksul mitu korda loksutada. 10 päeva pärast ilma loksutamata selge essents teise pudelisse valada. Taimedele  valada uus 1 1 /4 liitrit viina. Jälle 10 päeva seista lasta ja tihti loksutada. Selge osa pealt teise pudelisse valada, ülejäänud filtreerida läbi vatiga lapi ja valada sinnasamasse. Esimene ja teine leotis kokku valada ja kallata väiksematesse pudelitesse säilitamiseks. Kui tahate essentsi ka välispidiseks kasutamiseks võtta, siis ärge ühte osasse suhkrut pange. Säilitada pimedas jahedas ruumis.Siis säilib ta mitmeid aastaid.

2.viis: Pulbriks peenestatud taimed panna pudelisse ja üle valada viinapiiritusega. 10 päeva seista lasta ja tihti loksutada. Piiritus võib olla 80 – 90 –kraadine. 10 päeva pärast 1 liiter keedetud vett peale valada ja jälle 10 päeva seista lasta. Edasi teha nii, nagu ülalpool kirjeldatud.

VÄIKESE  ROOTSIROHU  VALMISTAMINE:    

  Eespool antud kogustega saab valmistada  1 1 /2 liitrit. Taimed peenendada, puruks tampida ja panna 2-liitrisesse pudelisse, peale kallata viina. 10 – 14 päeva soojas kohas seista lasta ja iga päev mitu korda loksutada. Siis, nagu ülal kirjeldatud, filtreerida ja säilitada.

  Järgnevalt seletan mõningaid sõnu, mida olen kasutanud:

Rootsirohi -  kuivatatud taimede ja juurte segu, tehtud rootsi arsti dr. Samsti retsepti järgi.

Rootsirohuessents, - tõmmis, - ekstrakt – rootsirohule kallata 1 1 /2 liitrit viina ja lasta 14 päeva soojas kohas seista,siis kurnata.

  On soovitatav kasutada rootsirohuessentsi lahjendatuna rohutee või leige veega. Vastavalt haiguse raskusele ja organismi vastuvõtuvõimele võtta 1 tl. või spl. poole või terve tassi tee kohta. Rootsirohu-essentsi võib tarvitada iga rohuteega. Miks mitte lahjendamata? Sest organism võtab seal sisalduvad raviained  tees lahjendatuna palju paremini vastu. Ka limanahad suus, söögitorus ja maos taluvad paremini lahjendatud alkoholi. Loomulikult võite essentsi vähem võtta, nii umbes  10 – 15 tilka 1 tassi või 1spl. 2 – 3 tassi kohta. Kui kuristate rootsirohuga või loputate suud, võite võtta 1 spl. essentsi 1 tassi kohta. Hambavalu või hambamädaniku korral võib lühikeseks ajaks peale panna essentsiga niisutatud vatitopi.

  Rootsirohukompress.  Võtta vastavalt haige koha suurusele väiksem või suurem tükk vatti ja plastikaati, niisutada vatti essentsiga ja panna see haigele kohale, mis eelnevalt searasva või rasvase kreemiga sisse määrida, et alkohol ei ärritaks nahka. Sinna peale panna plastikaat, et mitte pesu määrida ja siis siduda kõige peale rätik, et koht oleks soojalt kinni. Võib siduda ka marliga. Kompress jätta peale vastavalt haigusele 2 – 4 tunniks. Kui patsient välja kannatab, võib kompressi peale jätta kogu ööks. Pärast kompressi tuleks puudrit peale raputada. Kui tundlikel inimestel  tekivad nahaärritused, tuleb kompresse kasutada lühemat aega või mõni aeg neist loobuda. Allergilised inimesed peaksid kompressi tegema ilma plastikaadita. Mitte ühelgi juhul ärge unustage nahka enne rasvaga sisse määrimast!

  Põldosjaaurukompress. Potitäis vett ajada keema, vee kohale sõel värske või kuivatatud põldosjaga ja potile kaas peale. Pehmitatud ja soe põldosi panna hõreda koega riidele ja siduda haigele kehaosale, seejärel siduda veel soojalt kinni. Tihti korrata.

  Tee valmistamise mõõdud -  1 tass  = ca 1 /4 liitrile

                                                       1 kuhjaga tl. = 1 kuhjata spl.

                                                       1 kuhjata tl. mõne ravimtaime, näit. Kalmusejuure puhul.

ROOTSIROHI

  Retsept segule aaloest, mürrist, safranist, sennalehtedest, kamprist, ussipujust, teriakist, keeliku-rohust, kikkaputkejuurest leiti pärast kuulsa rootsi arsti, meditsiinidoktor Samsti surma tema paberite hulgast. Dr. Samst suri õnnetuse tõttu ratsutamisel oma 104. Eluaastal. Ka tema vanemad ja vanavanemad elasid väga kõrge vanuseni.

  Rootsirohi panna 1,5 liitri nisuviinaga laiakaelalisse  2-liitrisse pudelisse ja jätta 10 – 14 päevaks päikese kätte või pliidi juurde seisma. Iga päev tuleb loksutada, ka enne väikestesse pudelitesse kallamist ja enne kasutamist. Võib 10 – 14 päeva pärast võtta pealt ära ainult 1 väikese pudelitäie, ülejäänu väikestesse pudelitesse panna ja need hästi sulgenda. Nii seda eliksiiri palju aastaid säilitada. Mida kauem ta seisab, seda paremini mõjub.

  See kõlab muinasjutuna ja on ometi tõsi. Novembris 1947 jõudsin ma noore naisena surmani haigena Lembachi. Põgenike laagris Baieris olin haigestunud kõhutüüfusesse ja lihamürgitusse, millele lisandu-sid kollatõbi ja soolesulgus. Lamasin üle poole aasta haiglas . Tagasi kodus, oli mu tervis väga vilets.

  Öösiti olid mul valud, nagu torkaks keegi mõõgaga. Nendel hetkedel ei saanud ma istuda ja lamada, käia ega seista; samaaegselt esinesid krampidest saadud oksendamine ja kõhulahtisus. Olin täiesti abitu. Arst ütles,et see on tüüfuse tagajärg. Ühel päeval tõi üks naine mulle pudelikese tumepruuni tugevalt lõhnava vedelikuga. Ta oli mu haigusest kuulnud ja tahtis aidata. See rohi oli ka tema raskest haigusest vabastanud. Panin rohu alguses ravimikappi. Arvasin, et vaevalt need tagasihoidlikud tilgad mind aidata saavad, kui juba arst ei aita. Kuna ma teadsin, et selle rohuga võib ka kompromissi teha, otsustasin järgmisel korral suurte valude  korral seda välispidiselt kasutada. Tegin kõhule kompressi ja mind läbis imeliselt hea , soe tunne. Haigus oli kui minema pühitud ja enam ei tulnud ühtegi valuhoogu.

  Peagi juhtus, et meie tookord 6-aastasele pojale tuli kallale hundikoer ja kiskus ta näo puruks. Kogu nägu jäi täis tumepunaseid arme. Haavaarme tuleb kuni 40 korda imeseguga niisutada. Tegime nii igal õhtul enne magamaminekut Üsna pea kadusid kõik armid jäljetult.

  1953.a. sain Greiskirchenis tuttavaks noore talunaise, 2 lapse emaga. Tal olid juba nädalaid olnud väljakannatamatud peavalud. Arst kahtlustas ajukasvajat ja saatis ta röntgenisse. Veel samal õhtul saatsin talle oma pojaga rootsirohtu, et ta vähemalt ööseks sellega kompressi saaks teha. Kl. 7 hommikul seisis tema mees mu ukse taga ja küsis, mida ma ta naisele küll andsin. Juba 2 minuti pärast olnud peavalu kadunud. See naine tänab tänaseni rootsirohtu, millega ravis hiljem oma tütrel raskekujulist kopsupõletikku.

  Välimuse järgi tundsin ma ühte naist, kes pärast kuuenda lapse sündi nagu vari ringi käis. Rääkisin temaga ja kuulsin, et ta ei saa enam midagi süüa. Soovitasin talle rootsirohtu. 3 nädalat hiljem nägin teda tervena ja värskena. Tilgad olid mõjunud imena. Ta jutustas veel, et ta ema oli tugevalt paistes jalaga,haiglas lamanud ja sai käia ainult kepiga. 75 süsti polnud midagi aidanud. Ka tema puhul aitasid tilgad imekiiresti. Jalg olevat jälle normaalne ja kepp üleliigne.

  Kord tuli minu juurde noor naine. Kui ma nägin teda autost välja tõstetavat, ehmusin väga. Ta liikus ainult karkude abil, keha oli täiesti sandistunud. Mõlema jala liigesed olid deformeerunud, sõrmed kram-pis ja võimetud midagi hoidma. Käimisel lohisesid tal jalad järele ja keha viskus nõksatusega ettepoole. Küsisin rabatult, mis haigus teda vaevab ja sain vastuseks, et selliseks muutus ta üle öö pärast neljanda lapse sündi. Ta oli läbi käinud Saksamaa parimad arstid – keegi ei osanud teda aidata. Soovitasin talle rootsirohtu, mida Saksamaal müüakse ‘’Crancampo’’ nime all. See oli veebruaris 1964. Sama aasta sep-tembris helistas ta mulle ja palus endale bussipeatusesse vastu tulla. Olin algul nõutu, hiljem aga ääretult üllatunud, kui bussist astus välja noor naeratav naine, kes toetus veel ainult kepile. Käte krampu-mine ja sandistamine olid kadunud, ka enamik deformatsioone jalgadel. Ainult vasaku jala põlv ja luupekse olid paistes. 3. Augustil 1965, kui ta mind uuesti külastas,oli ta täiesti terve ja ilma kepita.

Sünnitusel oli neer viga saanud ja põhjustas üle öö selliseid kohutavaid deformeeringuid. Ta oli 3 korda päevas rootsirohutilku leigesse vette pannud ning enne ja pärast iga söögikorda seda lonkshaaval joonud. Kuigi tilgad sisaldasid viina, kannatas neer selle välja.

  Oma Saksamaal elava õe käest kuulsin tema tuttavast Leipzigis, kes oli veetnud juba 15 aastat ratastoolis. Sõja ajal elas ta Prahas ja aeti 1945.a. nagu tuhanded sakslased elumaja keldrisse, kuhu pidi jääma nädalateks ilma õlgedeta ja muuta, mida alla panna. Hiljem tuli ta oma mehega Leipzigisse. Varsti algas liigeste deformeerumine,  kuni talle ainult elu ratastoolis jäi. Kui mees suri jäi ta üksi. Toimetasin ta kätte rootsirohu, mida ta võttis enne ja pärast iga söögikorda, kokku 3 spl. vähese veega. Kolmveerandi aasta pärast lahkus ta esimest korda 15 aasta jooksul oma jalgadel korterist. Varsti pesi ta ise oma aknaid ja tegi muid igapäevaseid töid, mida siiani olid teinud teised inimesed tema eest.

  Kord kukkus mulle rannas raske pakk otse jala peale. Alates põlvest muutus jalg tumesiniseks-punaseks, tekkis 2 rusikasuurust muhku. Mind kanti autoni ja kodus trepist üles. Abikaasa tahtis arsti kutsuda, mina aga palusin tal teha rootsirohukompressi. Poole tunni pärast läksin ise söögituppa. Nahal polnud isegi mitte verevalumit, ka muhke mitte.

  Kord hammustas järves ujuvat 4-aastast tüdrukut käsivarde vapsik.Käsi paistetas kohe üles. Ma tõin rootsirohtu. Enna kui laps ja vanemad riietuda jõudsid, olin ma kompressiga kohal. Panin selle peale. Teel autoni, umbes 3 min. jooksul oli paistetus kadunud. Arsti polnudki vaja.

  Vaarikaid korjates torkas mind pöidlasse mürgine putukas. Öö jooksul paistetas pöial täiesti üles. Üks võõras naine ütles mulle, et läheksin koha haiglasse, muidu võib see surmaga lõppeda. Panin vatitükiga peale rootsirohtu ja üsna pea oli kõik mõõdas.

  Nagu igal aastal, olin ma kuuril Mühllackenis. Seal toodi minu juurde naine tugevate sapipõievaludega. Ükski ravim polnud teda aidanud ja arst soovitas ilmtingimata operatsiooni. Palusin tal lahti riietuda ja tegin talle otsustavalt rootsirohukompressi. Sellistel juhtudel tuleb aga kompressialune pind searasvaga sisse määrida, sest alkohol võtab nahast rasva välja. Valutavale kohale pannakse rohus niisutatud ja väljapigistatud vatitükk, peale kuiv vatt ja plastikaat kaitseks. Siis seotakse rätikuga kinni. Hakkasin just kinni siduma, kui naine hüüdis: ‘’ Kõik valud on läinud!’’ Valu kadus mõnekümne sekundiga. Hiljem võttis ta neid tilku ka sisse, 3 korda päevas 1 tl. natukese veega, ja valusid enam ei tulnud.

  Ma hooldan juba aastaid üksikut vana naist. Ta kuulmine  oli väga halb ja seetõttu meie suhtlemine raskendatud. Minu nõuandel määris ta kuulmekäiku rootsirohuga, pannes tilku nimetissõrmele ja viies nii kõrva. Samaaegselt niisutas ta ka kõrvalesta, silmade ja meelekohtade ümbrust ning otsaesist. Äkki hakkas ta uuesti kuulma ja ta nägu muutus nooreks ja värskeks. Eelmisel aastal kukkus ta autosse istumisel näoga asfaldile: jälle oli see rootsirohi, mis sinakaspunaseks muutunud näo parandas. Tihti räägivad mulle inimesed, et nad tänu rootsirohule on saanud tagasi kuulmise ja ei pea kasutama enam kuuldeaparaati. Tilgad aitavad ka kõikide valude puhul, olgu siis sees- või välispidiselt. Nad soodustavad verevarustust ja see viibki valud.

  Rootsirohi ei tohiks puududa üheski koduapteegis, aga ta peaks ka väljaspool kodu alati käepärast olema.

  Ta soodustab mao ja sapi tegevust, kui olete söönud midagi, mille tõttu tunnete end halvasti. Kui tunnete end puruväsinult ja uimasena, on see rohi tõeliseks eliksiiriks. Seespidiselt võtta lonks veega lahjendatult, välispidiselt määrida oimukohti, otsmikku, silmade ümbrust ja kõrvataguseid ja otsekohe tunnete kogu keha elustuvalt. Kui ootamatult tuleb nohu , koos kõigi ebameeldivate kõrvalnähtudega, nagu väsimus ja rõhuv tunne peas ja maos, tuleb rootsirohupudel nina alla panna ja sügavalt sisse hingata. Kohe tunnete kergendust, korduvalt nuusutades kaob nohu aga täiesti. Kui külmetus on edasi läinud ja haaranud ka bronhid, tuleb tilku lahtise suuga sisse hingata. Ka siin on abi kiire. Gripiajal tuleb võtta iga päev 1 tl. leige veega, vahetevahel ka 1 spl., igal juhul jääte gripist puutumata. Kus iganes Teil ka valud ei oleks , rootsirohi aitab alati – ka sisse võetuna, peale määrituna või kompressidena.

  Mõne aasta eest olid mul  neeruvoolmed. Kutsusin arsti, vahepeal tegin aga rootsirohu kompressi, enne kui ta kohale jõudis, olid valud läinud. Mul oli piinlik,et olin teda tülitanud, tema aga tahtis teada, kuidas see nii ruttu üle läks. Kuulnud, et tegin kompressi, arvas ta, et süst on üleliigne.

    Tahaks veelkord rõhutada, et kompressialused kohad tuleb tingimata soolata searasvaga sisse määrida, sest alkohol imeb nahast rasva välja, ja pärast nahapuudrit peale puistata.

  Kunagi tuli minu juurde vana naine, kes pidi juba aastaid kepiga käima. Tema keha oli moonutatud podagrast ja reumast. Ükski rohi polnud teda aidanud ja ka ta närvid olid läbi . 3 korda päevas 1 tl. rootsirohtu kõrvenõgese- ja põldosjateessse, ja 3 nädala pärast kuulsin ma, et ta käib ilma kepita.

  Laulan koos kirikukooris ühe naisega , kes uisutamisel kukkus ja kellel jäi põlv kangeks. Läksin kompressivarustus kaasas tema juurde. Arsti naisena suhtus ta mu ettevõtmisse küllaltki skeptiliselt. See hoiak muutus aga kohe, kui ta mõne hetke pärast sai põlve vabalt liigutada. Siis aga nikastas üks teine koori liige jala. Ta lamas haiglas. Arsti naine, kelle ma terveks olin ravinud, käis mulle peale, et aitaksin ka seda haiget. Haiglas oli ainus ravi selles, et tal kästi jalga ülepidi hoida. Jalg oli paistes ja valutas. Rootsirohu kompress tõi momentaalselt kergendust. Juba järgmisel päeval tuli ta koori laulma, kuigi tänavatel oli kiilasjää. Valu oli läinud, paistetus alanenud  ja meie reekviem päästetud.

  Kord külakõrtsis märkasin ma naaberlaua taga meest, kes oli valust kägarasse tõmbunud. Tal olevat tihti sellised hood, ükski rohi polevat aidanud. Andsin talle juua 1 spl. tilku veega. Juba klaasi tühjendamise ajal tuli tal värv näkku tagasi. Ta ei suutnud uskuda, et valu silmapilkselt mõõdus. Pool aastat hiljem kohtasin seda meest juhuslikult jälle. Ta oli silmnähtavalt noorenenud. Kõik kõhunäärme hädad ja ägeda gastriidi nähud kaovad. Kuna need tilgad ravivad kõhunääret, võib neid ka suhkruhaigetele soovitada. Kui nende tilkadega tupsutada, kaovad sünnimärgid, soolatüükad, plekid, konnasilmad ja hemorroidid. Kui panna kõrva niisutatud vatitropp, kaob kõrvade kohisemine ja kumin kõrvades. Nad tugevdavad mälu, kui tihti nende tilkadega pealage  niisutada. Nad puhastavad verd, soodustavad vereringet, peletavad voolmed ja parandavad seedimist, aitavad peavalu, kõigi mao-, sapi-, maksa- ja neeruhaiguste vastu ( olgugi arst keelustanud alkoholi ). Nad aitavad  sooleloiduse, peapöörituse ja isegi halvatuse korral. Väärtuslikuks abiliseks on nad kõigi haiguste põdejaile. See kehtib isegi epilepsia ja vähktõve kohta. Valuhoogude puhul võtta  1 spl. tilku vee või ravimtaimeteega. Kui võtta neid tilku 3 korda päevas – hommikul ,lõuna ajal ja õhtul, iga kord 1 tl. vee või ravimteega, säilitate tervise ja loomejõu kõrge eani. Kuna neid kasutatakse eranditult kõigi haiguste raviks, võib rääkida inimese tervise teatud taastumisest ja säilitamisest. Nad elustavad vaimu ja suurendavad elujõudu, mis on tänapäeval ju nii tähtis. Saage Teiegi selle imelise eliksiiri läbi endale tugev tervis, tööjõud, ja rõõm oma tööst, perekonnast ja kaasinimestest.

      ROOTSIROHU RAVITOIME ( ‘’ Vana käsikirja ärakiri’’ )

  1. Kui neid tihemini, nuusutada või sügavalt sisse hingata, nendega pealage niisutada või niiske lapp pea peale panna, kaob  peavalu, peapööritus, tugevneb mälu ja aju.
  1.   Nad aitavad  tuhmide silmade vastu, võtavad ära  silmade punetuse  ja valu, ka siis kui silmad on põletikulised  või  paistes. Nad võtavad ära  plekid  ja halli kae , kui õigeaegselt silmanurki tupsutada või niiske lapp suletud silmadele asetada.
  2.   Nad ravivad välja rõugearmid ja igat liiki lööbed, ka kobrad ninas või mujal kehal, eriti kui tihti ja hästi niisutada.
  3.   Hambavalu  puhul pannakse leigesse vette 1spl. tilku ja hoitakse seda vedelikku mõnda aega suus või niisutatakse valutavat hammast vatitopiga. Valu kaob, samuti mädanemine.
  4.  Villid keelel või muu kaob lühikese ajaga, kui neid agaralt tilkadega niisutada.
  5.   Kui kurk  on haige, nii et toitu ja jooki on raske neelata, tuleb võtta hommikuti, lõunati ja õhtuti tilku, neid aelgaselt neelates.
  6.   Maokrampide  puhul võtta 1 spl. tilku.
  7.   Voolmete  korral võtta 3 täis spl. sisse, aeglaselt üksteise järel.
  8.   Nad võtavad ära gaasid,  jahutavad maksa,  samuti kaovad kõik mao- ja  sisikonnahaigused, ka kõhukinnisus.
  9.  Nad on ka hea vahend mao aitamiseks, kui see halvasti seedib, või ei hoia toitu sees.
  10.  Nad aitavad ka  sapivalude puhul, kui võtta iga päev hommikuti ja õhtuti 1 spl. ja öösiti teha nende tilkadega kompressi.
  11.  Vesitõve puhul tuleb võtta 6 nädalat järjest hommikuti ja õhtuti 1 spl. valge veiniga.
  12.  Kõrvavalu ja kõrvade kohisemise korral niisutada vatitopp ja panna kõrva. See toob isegi kadunud kuulmise tagasi.
  13.  Kui naisterahval on  emavalud, võtku ta 3 päeva järjest hommikuti 1 spl. punase veiniga, poole tunni pärast tehku jalutuskäik ja siis söögu hommikust. Ainult,et piima ei tohi ta hommikuti juua, sest piimaga neid tilku võtta ei tohi.
  14. Sünnitust kergendab, kui 14  viimasel raseduspäeval hommikuti ja õhtuti 1 spl. sisse võtta.Et järelsünnitusest kergemini vabaneda, tuleb naisele anda iga 2 tunni järel 1 tl. tilku, niikaua, kuni kõik ilma valudeta üle läheb.
  15.  Kui pärast sünnitust tekib rinnapõletik , kaob see kohe, kui asetada peale niisutatud lapid.
  16.  Rõugete puhul antakse lastele vastavalt vanusele veega lahjendatud tilku. Kui rõuged kuivama hakkavad, tuleb neid tihti tilkadega niisutada, siis ei jää arme.
  17.  Nii lastel kui täiskasvanutel ajavad need tilgad ussid, isegi paelussi välja. Lastele tuleb tilku anda vastavalt vanusele veega lahjendatult. Samuti seotakse nabale tilkadega niisutatud lapp ja hoitakse see pidevalt niiske.
  18.  Kollatõve puhul võetakse 3 korda päevas 1 spl. tilku ja tehakse paistes maksale kompresse.
  19.  Nad avavad kõik kullasooned: ravivad närve,  võtavad organismist ained, mis põhjustavad hüpohondriat (raskemeelsus,   kujuteldav haigustunne ), võtavad  melanhoolia ja depressioonid, soodustavad isu teket ja  seedimist.
  20. Soovitav on teda võtta enne magamaminekut, sest  soodustab vereringet.

PS: Kõik antud kogused tuleb sisse võtta ainult vee või rohuteega lahjendatult.

  1. Kui keegi on minestusse langenud, tuleb ta suu avada ja anda 1 spl. tilku; hige toibub.
  2. See rohi võtab ka vaiksete krampide valu,  kui teda sisse võtta, nii et need aja jooksul lõppevad.
  3. Kopsuhaiguste puhul -  6 nädalat igal hommikul tühja kõhuga sisse võtta.
  4. Kui naisterahval menstruatsioon puudub või on liiga äge, tuleb 3 päeva järjest rootsirohtu võtta ja seda korrata 20 korda.
  5. See vahend aitab ka valgevooluse vastu.
  6. Langetõbisele  tuleb kohapeal neid tilku sisse anda. Haige peab siis kasutama ainult seda vahendit, sest see tugevdab nii haigeid närve kui kogu organismi.
  7. Ta ravib halvatusi, peapööritust ja iiveldust.
  8. Ta ravib rõugeid ja punataudi.
  9.  Kui kellelgi on kõrge palavik või liiga madal temperatuur ning nõrkus, tuleb talle anda 1spl. tilku ja kui haige pole kasutanud teisi ravimeid, toibub ta üsna pea, pulss normaliseerub  ja ta tunneb end paremini.
  10.  Rootsirohi ravib ka vähktõbe , vanu rõugearme  ja soolatüükaid, lõhenenud käsi. Kui haav on vana ja  mädane  või on sinna kasvanud liigliha, tuleb haiget kohta kõigepealt valge veiniga pesta ja  seejärel panna peale tilkadega niisutatud lapp. See võtab ära  haavandid ja valud ning  liigliha ja haav hakkab paranema. See ravib ilma igasuguse ohuta kõiki haavu, olgu need löögist, torkest või hammustusest, kui neid tihti niisutada. Lapp kastetakse märjaks ja pannakse haavale.  See võtab kähku valu, ei lase haaval kärbuda ega roiskuda. Ravib ka vanu  laskehaavu. Kui on tekkinud augud, tuleb pritsida tilku haava sisse, mida ei pea enne ilmtingimata puhastama. Kui pidevalt hoida peal niisutatud lappe, terveneb haav üsna pea.
  11.  Ta ravib välja kõik armid, kui nad ka vanad on, ka sisselõiked. Haiget kohta tuleb 40 korda sellega niisutada. Ühestki haavast, mida on ravitud rootsirohuga, ei jää armi.
  12.  Ta ravib välja kõik fistulid ( uurised ), kui need ka näivad paranematud ja on vanad.
  13.  Ta ravib kõiki põletushaavu, olgu need siis põhjustatud tulest, kuumast veest või rasvast. Tuleb ainult tihti määrida. Ville ei teki, ravitakse välja ka mädanevad villid.
  14.  Ta aitab  muhkuda ja plekkide vastu, olgu need siis põhjustatud kas tõukest või löögist.
  15.   Kui kellelgi on  söögiisu kadunud, toob rootsirohi toidule kadunud maitse tagasi.
  16.   Verevaesuse puhul toob ta kadunud jume tagasi,kui mõnda aega hommikuti tilku võtta. Ta puhastab verd ja  soodustab vereringet.
  17.   Kui hommikuti ja õhtuti võtta tilku ja valutavatele kohtadele kompresse teha, kaovad liigestest reumaatilised valud.
  18.  Ta ravib  külmavõetud käsi ja jalgu,  isegi kui esineb haavandeid. Tuleb ainult nii tihti kui võimalik, eelkõige aga öösiti, kompressi teha.
  19.   Konnasilmadele tuleb panna rootsirohuga niisutatud vatitopp ja seda pidevalt niiskena hoida; 3 päeva pärast kukuvad need ise ära või lasevad end valutult lõigata.
  20.  Ta ravib ka marutõbiste koerte ja teiste loomade hammustusi, kui tilku sisse võtta, sest tilgad ajavad organismist kõik mürgid välja. Ka välispidiselt tuleb haavadele rootsirohuga kompressi teha.
  21.  Katku ja teiste nakkushaiguste  puhul tuleb tilku võtta päeva jooksul korduvalt. Nad ravivad katku-paiseid- ja muhke.
  22.   Kes öösiti hästi magada ei saa, võtku enne magamaheitmist neid tilku. Närvidest tingitud unetuse puhul tuleb lahjendatud tilkadega niisutatud lapp südamele asetada.
  23.  Joobnu saab 2 spl. rootsirohuga kohapeal kaineks teha.
  24.   Kes  neid tilku iga päev hommikuti ja õhtuti võtab, ei vaja ühtegi teist ravimit, sest need tugevdavad organismi, värskendavad närve ja verd, võtavad käte ja jalgade värisemise, lühidalt öeldes, ravivad kõiki haigusi. Keha jääb sirgeks, nägu nooruslikuks ja ilusaks.

     Viimasel ajal on aga avastatud rootsirohu uusi ravitoimeid, mida ma lugeja eest sugugi varjata ei taha.

     Külastades ühte talu kuulsin ma taluniku 12-aastaselt pojast, kellel seisis ees kõrvaoperatsioon. Põletiku tagajärjel oli trumminaha taha kogunenud mäda ja tekkinud mädakolle.  Ma olin operatsiooni vastu, sest on olemas võimalus, et pärast kaob kuulmine hoopis. Vatitoppe kasteti rootsirohu sisse ja pandi poisile kõrva. Selle tõttu tuli iga päev kõrvast nii palju mäda, et valud olid varsti mõõdas ja operat-siooni ei olnud vaja.

    Tundsin 52-aastast meest, keda raviti 10 aastat südameastmast, kes pidi iga päev 8 tabletti võtma, aastaid ainult istudes magada sai, igal sammul käed üles tõstis, et õhku saada ja kohutavalt rõgastas. Arvasin, et õhupuudus pole tingitud südamest, vaid maksast, ja tegin talle maksa piirkonda rootsirohu-kompressi. Ka pidi ta jooma hommikuti ja õhtuti 1 tassi karukollateed 1 tl. rootsirohuga. Juba esimene öö tõestas minu oletuse õigsust – ta sai jälle lamades magada.

     Pärast ühte ettekannet kuulsin ma ühelt saalisviibijalt, et ta kannatab 2 aastat soolesulguriastoonia all.  Arstid ei osanud enam aidata. Rootsirohi koos hiirekõrvaga (peenekslõigatuna 10 päeva soojas kohas viinas leotada ) ja 6 lonksu kalmusejuureteed päevas tegid mõne päevaga kõik korda.

               KIRJU  PATSIENTIDELT:  KEDA ON AIDANUD  RAVIMTAIMED

  Proua F.R. K.-st:

  ‘’ Meie tütrel on juba 4 kuud Teie soomussammaspoole  retsept. Tema  endist väljanägemist ei saa praegusega võrreldagi. Te võite kujutleda, kui õnnelikud me oleme! ( Märkus: see 12-aastane tüdruk haigestus soomussammaspoolde 2-aastasena, kogu nägu oli pruunikas punane koorik. 10 aastat proovisid vanemad kõiki vahendeid. Kui ma lapsele ütlesin,et ta võib ravimtaimedega terveks saada, ütles ta vanainimeselikult: ‘’ Ma olen umbusklik, sest siiani pole mind keegi aidata saanud!’’ Kõigepealt kuulsin ma, et ta hõredad juuksed on tuegvnenud ja siis tervenes ka nägu.)

    ja R. Sch. Stuttgardist:

  ‘’ Väga rõõmsana tahan ma Teile teatada, et minu mehe veresuhkur normaliseerus ja samuti kadusid haavavalud vasakul kõhupoolel rootsirohukompressidega. Südameveini abil tugevnes süda pärast operatsiooni. Puuvõõrikutee on suurepäraselt aidanud minu südamehäirete vastu, mis on täielikult kadunud.’’

  Üks nunn kirjutab:

   ‘’Minu tuttav kannatas 8 aastat jämesoolepõletiku käes. Ta oli juba paljude arstide juures käinud. Soovitasin talle saialilleteed, kuna olid seda kuulnud Teie käest. 4 päeva pärast oli ta terve. Ta ise ei suutnud seda kuidagi uskuda. Arste polnudki enam vaja. Väikses külas, kus ta elab, joovad nüüd kõik saialilleteed.  Mõne päeva eest oli mul kõht väga lahti. Jõin kummeliteed ja mul ei läinud paremaks. Kui võtsin aga saialilleteed, oli kõik ilma liialdamata veerand tunniga mõõdas.’’

  Proua  H. G. Baierist:

  ‘’ Teie nõuanne süüa viigimarjavorsti ja juua sigurit aitas mu ema, kellel oli 20 aastat seedimine korrast ära ja väljaheide vedel. Ta oli kindel, et miski ei saa teda aidata.’’   Viinamarjavorsti retsept:  1 /2 kg viigimarju pestakse ja aetakse läbi hakklihamasina, sõtkutakse taignaks 5 gr sennalehejahuga, vormitakse vorstikujuliseks, keeratakse fooliumisse ja säilitatakse külm-kapis. Igal hommikul enne hommikusööki võetakse sarapuupähkli suurune tükk ja juuakse 1 tass siguriteed ( samuti enne hommikusööki ).

 Üks nunn kirjutab:

  ‘’ Meil oli üks nunn kõrge vererõhu, tugevate vereringehäirete ja mati jumega. Puuvõõrikuteed kasutades läheb tal jälle hästi, ta töötab ja tunneb end suurepäraselt. Üks teine õde, kelle närvid oli täiesti läbi, on muutunud rahulikumaks ja tunneb jälle rõõmu tööst. Ka maksatsirrroosi põdenul läheb hästi tänu karukollale. Ta annab teistele edasi Teie raamatuid ja linte, et ka teisi aidata nagu aidati teda.’’

  Proua  R. S. Stuttgardist:

   ‘’ Minu mehel oli aastaid jalaseen. Proovisime vanne, puudrit, salvi,  kuid edutult. Siis  katsetasime saialillesalviga. 8 päeva pärast olid lahtised kohad kinni kasvanud ja 8  nädala pärast haigus täiesti kadunud. Kas pole see tore?’’

  Härra  G. N. – st:

  ‘’ Ravisin oma haavandeid seasoolerasvaga, nagu õpetate soomussammaspoole puhul ja haavad kasvasid kinni. Igal juhul peab rasv olema bioloogiliselt toidetud loomalt.’’

  Proua  M. O. L. – st   Baierist:

  ‘’ Kirjutasin Teile hiljuti, et meie naaber, 48-aastane mees, 4 lapse isa haiglast koju tuli väga raskes seisukorras – tal oli peakasvaja ja halvatusnähud. Üks näopool oli halvatud ja halvatuse tõttu silm täiesti kinni. Arst ütles, et silm jääbki alatiseks kinni. Te ei oska endale ette kujutada meie rõõmsat üllatust, et Teie nõuande järgi toimides silm mõne päeva pärast lahti läks ja tervis paranema hakkas. ( Märkus: vt. Ptk. ‘’ Põldosi’’ ). Kui arst visiidile tuli ja haige paranemist nägi, pidi ta üllatusest istuma. Ta ütles, et pole veel kunagi midagi niisugust näinud.’’

  Preili  A. S. Würzburgist:

  ‘’ Lamasin aastaid raskelt haigena voodis. See oli üldine otsajäämine. 5 – 6 nädalat olen täitnud Teie nõuandeid ja saan jälle vaevata kirjutada, voodis istuda, normaalselt süüa ja tunnen, et kogu tervis läheb ülesmäge. Tänu rootsirohukompressidele on paistes koht kõhunäärmel tagasi tõmbunud ja väljaheide jälle normaalne ja ilma valudeta. Väiksed sõlmed kõhul hakkavad kaduma ja kuudepikkune palavik on läinud. Juba see on määratu kergendus. Ma ei suuda ikka veel uskuda, et  minu jaoks algab ‘’ uus elu’’. See ime on sündinud tänu värskele kõrvenõgesele, saialillele ja raudrohule. Isegi minu taksikoer tahab seda teed  ja muudkui lakub ja lakub! Olen saanud palju raadiumikiiritust ja seetõttu on mu kilpnääre haigeks jäänud.Tegin rootsirohukompresse, need mõjusid kosutavalt ja värskendavalt. Koorik vasakus ninasõõrmes, mis on tulnud tihedatest ninaverejooksudest, on kadunud tänu rootsirohuga tupsutami-sele. Minu truul hooldajal olid aastaid varbakrambid, kui ta läks sooja voodisse või vanni. Juba esimene kõrvenõgesevann aitas. Siiani pole krambid kordunud. Arst ei rõõmusta minu paranemise üle sugugi, vaid on väga tige.’’

  Telefonikõne  Ostereiermarkist  19. Dets. 1977. :

    49-aastasel taluperemehel tekkis äkki talla alla valuline kasvaja. Ta ei saanud enam jalale astuda. Mõned päevad hoiti teda haiglas, siis saadeti koju. Soovitasin talle põldosjaaurukompresse. 22. dets., niisiis 3 päeva hiljem, helistas ta mulle ja teatas, et kasvaja on täiesti kadunud. Nahk tundub veel õrn, aga kasvaja on läinud.

  Vana  daam Gertrud  St. Sch. St:

  ‘’ Kõrvenõgeseteed juues kadusid äge köha, hääle kähisemine, paks keelekatt, valud paremas käsivarres ja paremas põlves. Sellest ajast alates, kui kasutan ka rootsirohutilku, kadusid ka kõrvetised, mille all ma ammu kannatasin.’’

  Proua  E. G. G – st:

 ‘’ Tuhat tänu Teile nõuande eest madaraga loputada. Mõne päevaga kadusid sõlmed pöidlal ja valud suus.’’

  Proua  L. L. A – st:

  ‘’ Minu vennal oli 3 kuu eest südameinfarkt. 3 nädalat hiljem puhkes  haigus uuesti. Talle soovitati operatsiooni. Siis saime kätte teie lindi. Mu vend jõi iga päev reeglipäraselt kõrvenõgese, hiljem ka puuvõõrikuteed. Ta tundis end silmanähtavalt paremini, sai autoga sõita ja tegi pikki jalutuskäike. Viimane läbivaatus näitas ilmset paranemist. 3-kordselt kõrgendatud koormuseproovile ( jalgrattasõit) ei järgnenud mingeid pingutussümptomeid.’’

  Proua  Paula Spr. Gr. T. –st:

  ‘’ Minu ema suri hijuti 80 aasta vanusena. Kõiki haigusi ravisime ravimtaimede ja rootsirohuga. Äkki paistetasid ta jalad üles. Ta võttis rootsirohtu valge veiniga, hommikuti ja õhtuti, ning 6 nädala pärast oli paistetus kadunud. Põiepõletiku puhul aitas suurepäraselt väikeseõieline pajulill. Neeruvoolmete korral andsin talle ravimteega 1,5 spl. rootsirohtu ja tegin rootsirohukompressi neerude piirkonnale. 10 minutiga olid valud läinud.Veenipõletiku korral jalas aitasid 4 rootsirohukompressi. Oma naabrinnal ravisin ma rootsirohtu kastetud vatitopiga keskkõrvapõletikku, ta sai terveks mõne päevaga. Austan väga ravimtaimi, minu aias kasvab neid 21 erinevat sorti.’’

  Härra  R. L. Sch.- st:

  ‘’ Juhtus õnnetus ja ma vigastasin oma paremat kätt. Rootsirohi leevendas kohutavaid valusid kohe. Ka minu kuulmise tõi sama rohi pärast 10-aastast kurtust tagasi ja seda juba pärast   2 – kordset tupsutamist. Nüüd kuulen ma isegi kella tiksumist.’’

  Proua  W. B. H. /W. – st:

  ‘’ Mina ja mu mees usume kindlalt ravimtaimedesse. Kord mu mees kukkus trepil ja vigastas oma paremat kätt. Miski ei aidanud. Valu tõttu ei saanud ta pool aastat magada. Pärast paaripäevast kõrvenõgesetee joomist sai ta jälle magada, valud andsid järele ja kadusid siis. Äkki kasvas talle otsmikule kasvaja, mis kasvas tohutu kiirusega. Tupsutasime vereurmarohuga ja leotasime elupuud Teie õpetuse järgi.

    ( Mõned elupuuoksakesed peenekslõigatuna 10 päeva hoida nisuviinas.) 10 päeva pärast kukkus kasvaja ära.’’

  Nunn  W. – st:

  ‘’ Teatan Teile suure rõõmuga, et sain lahti soomussammaspoolest. Joon iga päev kõrvenõgese- ja mailaseteed. Oktoobri alguses alustasin teekuuriga soomussammaspoole vastu ja jõuludeks oli see kadunud. Iga paari nädala pärast pidin aga kuuri pooleli jätma,sest näole tekkis sügelev ja põletav allergia. Arvasin, et süüdi on nõgesed. Teie nõuande kohaselt tegin näole kompresse kassinaeriga. 2 päevaga oli kõik korras. Sellest ajast saadik pesen nägu ainult kassinaeri või kummeliga, mitte klooriveega. Olen üliõnnelik, et sain sellest hirmsast haigusest lahti. Nüüd olen psüühiliselt täiesti teine inimene, enne olin pidevas depressioonis.’’

  Vanem  proua A. F.  N. – st:

‘’  Kannatasin aastaid kaksteistsõrmiksoole haavandite all. Pidin pidevalt võtma medikamente, et taluda valusid. Tugevat toitu ma ei talunud, polnud ka isu. Sain teie raamatu ja tegin nii, nagu ptk. ‘’ Kalmus’’ kirjeldatud. 5 nädala pärast olid viimased valud kadunud, mul oli jälle isu ja sain süüa kõike, mida sõid teised pereliikmed. Enam polnud vaja ka ravimeid võtta. Sellest on mõõdunud 8 kuud, tunnen end hästi.’’

  Proua  H. N. – st:

  ‘’ Vaevlesin kuid valulise otsmikuurkepõletiku käes. Ma ei saanud läbi nina üldse hingata ja mul olid tugevad peavalud. Kanged antibiootikumid ja kiiritused ei aidanud. Tegin rootsirohukompresse laubale, silmadele ja ninale kogu ööks. Juba pärast esimest ööd tundsin kergendust, pärast järgmist 3 kompressi olid hingamisteed jälle vabad ja ninast tulid suured mädatilgad.’’

  Noor proua  Z. F. N. – st:

  ‘’ 2 nädalat pärast sünnitust tekkisid mul kõvad tükid rinda ja rinnanibupõletik, mida saatsid palavik ja tugevad valud. Üks rootsirohukompress tegi kõik korda. Elan maal ja ravisin edukalt rootsirohuga ka oma lehma udarapõletikku.’’